Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/bloeddruk/domains/bloeddrukmetertest.nl/public_html/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 normale bloeddruk
BLOEDDRUK-METERS.NL

normale bloeddruk

home > bloeddruk > normale bloeddruk


Klik hier om alle bloeddrukmeters te bekijken!

Niets is zo subjectief als het aangeven van wat ‘normaal’ is. Wat ergens de standaard van is kunnen veel mensen niet zeggen, ook al denken ze misschien van wel. Hoewel dat ook speelt bij de bloeddruk gelden er wel een aantal vage waarden waartussen de bloeddruk als ‘normaal’ wordt beschouwd. Het is echter ontzettend moeilijk (zo niet onmogelijk) om een strikte grens op te stellen. Immers, iedereen is anders en iedereen heeft dus ook een andere bloeddruk.

Zoals gezegd gaat het om een aantal vage waarden, die eigenlijk beter als richtlijnen kunnen worden aangeduid. Bloeddruk is namelijk een factor die van mens tot mens verschilt en op vele manieren kan worden beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, lichaamsbouw en postuur, eet- en drinkgewoonten en de hoeveelheid dagelijkse beweging die je krijgt. Daarnaast zijn er nog allerlei bloeddrukverhogende of -verlagende aandoeningen zoals atherosclerose (aderverkalking).

Met vele slagen om de arm heeft de medische wereld toch een aantal grenzen opgesteld. Zo hebben mensen iets om zich aan vast te houden. Over het algemeen kan worden gezegd dat een normale, gezonde bloeddruk er een is van 120/80: 120 over 80. Dat wil zeggen dat de systolische druk (bovendruk) 120 millimeter kwik is (120 mmHg) en de diastolische druk (onderdruk) rond de 80 mmHg ligt.

Het is echter geruststellender om niet van deze standaardwaarde uit te gaan en bij de kleinste afwijking een arts te bellen, maar door te kijken naar de waarden die de risicogebieden (te lage of te hoge bloeddruk) aanduiden. Je mag je (legitiem) zorgen gaan maken als je bloeddruk onder de 90/60 ligt, of hoger is dan 140/90. Dat zijn namelijk de getallen waarbij men spreekt van een te lage (hypotensie) of te hoge (hypertensie) bloeddruk.


Klik hier om alle bloeddrukmeters te bekijken!
" Vindt hier alle informatie over de bloeddruk "
Contact
Vragen, Tips, Ideën:
info [at] bloeddruk-meters.nl