Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/bloeddruk/domains/bloeddrukmetertest.nl/public_html/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 Leeftijd bloeddruk
BLOEDDRUK-METERS.NL

Bloeddruk leeftijd


Klik hier om alle bloeddrukmeters te bekijken!

Er zijn vele factoren die de bloeddruk kunnen verlagen of verhogen. Je eet- en drinkpatroon is er daar één van, alsmede de hoeveelheid stress waaraan je dagelijks wordt blootgesteld en de hoeveelheid beweging die je per dag krijgt. Dat zijn allemaal dingen waar je iets aan kunt doen: minder zout eten, je minder vaak lamzuipen in de kroeg of een sport oppakken. Een aantal andere factoren ligt echter buiten het menselijk bereik en kan zelfs niet met medicijnen worden beïnvloed: je leeftijd.

Want ook die speelt mee bij de bloeddruk. Met name de bovendruk (ook wel systolische druk genoemd, en op bloeddrukmeters vaak aangeduid met de letters SYS) wordt flink beïnvloed door de leeftijd. De vuistregel is dat de bloeddruk stijgt als de leeftijd toeneemt. Kortom: oudere mensen hebben vaak een hogere bloeddruk dan kinderen of pubers. Daarom ligt de grens van een te hoge bloeddruk bij ouderen ook vaak hoger dan bij jongere mensen. In plaats van alarmbellen die gaan rinkelen bij een bloeddruk van 140 over 90 (140/90) wordt het voor 60-plussers pas riskant als ze een bloeddruk hebben van 160 over 95 (160/95). Zoals je ziet neemt de bovendruk veel meer toe (20 mmHg) dan de onderdruk (een toename van maar 5 mmHg, millimeter kwikdruk).

In bovenstaand voorbeeld is de leeftijd een direct gevolg van een stijging van de bloeddruk. Het kan echter ook via-via gaan. Zo loop je op hogere leeftijd meer risico’s op een aantal potentieel bloeddrukverhogende aandoeningen (zoals aderverkalking, atherosclerose) en bewegen oudere mensen vaak minder, zodat de bloeddruk daardoor omhoog gaat. Hoewel deze laatste redenen dus ook een gevolg zijn van een hogere leeftijd worden ze niet gezien als verklaring voor een hogere bloeddruk bij ouderen. Die redenen zijn namelijk puur biologisch en hebben te maken met de bouw van het lichaam en het bloedvatenstelsel.


Klik hier om alle bloeddrukmeters te bekijken!
" Vindt hier alle informatie over de bloeddruk "

Bloeddrukmeter overzicht:

Bloeddruk leeftijd

Merken

Contact
Vragen, Tips, Ideën:
info [at] bloeddruk-meters.nl